Nasza strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.

Beskidy24 » Aktualności » Międzybrodzie Bialskie - uwaga, na grzyby można iść także zimą

Justyn Kołek pokazuje zimówkę aksamitno-trzonową

Justyn Kołek pokazuje zimówkę aksamitno-trzonową


Boczniak przypomina w kształcie ostrygi, ma dwa płaty oraz wyrasta bez trzonka na boku drzewa. Kapelusz rozwija się z blaszkami i ma kilka kolorów. Młody jest fioletowy, a gdy rośnie przechodzi jeszcze przez kolor beżowy, siwy, do szarego.

Przez cały okrągły rok w kompleksach leśnych można spotkać też grzyba o nazwie ucho brzozowe. Wygląda jak muszla, najczęściej pokazuje się na czarnym bzie. Można go zauważyć w odcieniach jasnego i ciemnego brązu. Ma chrząstkowate ucho i występuje na mocno mokrych drzewach.

- Zarówno boczniak ostrogowaty, jak też ucho brzozowe są grzybami dopuszczalnymi w Polsce do handlu oraz przetwórstwa. Natomiast zimówka aksamitno-trzonowa nie jest co prawda w tej grupie, ale jest zupełnie bezpieczna w spożyciu i smaczna - przekonuje Justyn Kołek. Warto w wolnym czasie wybrać się zatem w Beskidy na zbiory runa leśnego.



Łukasz Gardas  -  POLSKA Dziennik Zachodni


Międzybrodzie Bialskie - uwaga, na grzyby można iść także zimą

Data: 5 luty 2009 Region: Międzybrodzie


Zima w pełni, w Beskidach śniegu raczej nie brakuje. Czy w takiej sytuacji można wybrać się na grzyby? Okazuje się, że jak najbardziej. Justyn Kołek, znany grzyboznawca z Międzybrodzia Bialskiego, natrafił ostatnio na dosyć rzadkie gatunki grzybów jadalnych występujących tylko zimą.

Jak mówi grzyboznawca z Międzybrodzia Bialskiego, o tej porze roku można zbierać... zimówki aksamitno-trzonowej, które występuje w Beskidach od później jesieni do wczesnej wiosny.

- Grzyby te rosną na drzewach liściastych, głównie na topoli, wierzbie oraz orzechu włoskim - tłumaczy Kołek.

Zimówka aksamitno-trzonowa jest grzybem bezpiecznym i co najważniejsze smacznym. Nadaje się przede wszystkim na zupę, ale można wykorzystać ją również do jajecznicy i innych dań. Warto jednak wiedzieć, że spożywa się jednak tylko same kapelusze. Jest to ulubiony grzyb Azjatów. Jego owocniki rozwijają się, gdy temperatury są dodatnie, ale mrozy również mu nie przeszkadzają.

- Zimówka jest szalenie odporna na działanie mrozów. Wówczas ma przestój w rozwoju, ale gdy przychodzi odwilż, znów zaczyna rosnąć - dodaje Kołek.

Drugim grzybem jakim można znaleźć zimą w lasach Żywiecczyzny jest boczniak ostrogowaty, który występuje na orzechu włoskim oraz buku i wierzbie.

- Grzyb ten nie jest pasożytnikiem, bo rośnie na drzewach zbutwiałych lub nawet już leżących kłodach, więc ich nie niszczy - opowiada grzyboznawca.



 


Komentarze

 

Brak komentarzy.

Księgarnia


Wszystkie prawa zastrzeżone Beskidy24.pl © 2009

Redesign i nadzór techniczny Cyber.pl © 2009